Műsor figyelő

A leghamarabb értesülhetsz a legfrissebb műsorokról, filmekről, hírekről, ha feliratkozol!

Kérünk, Te is segíts!

Az árváknak, az özvegyeknek, és a betegeknek!


 

 

Videó lejátszó
2016. április 30.
Rejtett ébredés az iszlám világban
A teljes cikk olvasható az Idők Jelei .hu oldalon.

„És az a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk.” 1. János 5:4

 

Forrás: worldrevivalnetwork.blogspot.com

Háborgó világunk egyes térségei nagyon más képet mutatnak, mint ahogy azt a fejlett országok lakói általában elképzelik.

Közel-Kelet és Észak-Afrika legsötétebb szegleteiben soha nem tapasztalt ébredés zajlik. A hozzánk elérő hírek azt mutatják, hogy az elmúlt évtized során több muszlim vált Krisztus követőjévé, mint az iszlám egész 1500 éves történelmében összesen.

A hihetetlen nehézségek ellenére nem kérdés, hogy a kereszténység folyamatosan terjed az iszlám által dominált területeken. Isten mindenesetre szemmel láthatóan készül valamire ebben a sokak számára elérhetetlennek tűnő világban.

Joel Rosenberg, evangéliumi keresztény kutató részletesen dokumentálta a folyamatot. Természetesen az alább ismertetett számok jelentősen változtak az Iszlám Állam ténykedésének következtében, a kutatás mégis hasznos betekintést nyújt a súlyos üldöztetés ellenére vagy talán éppen annak hatására elindult csodálatos folyamatokba.

Szudán

Számos hír támasztja alá, hogy a brutális háború sújtotta országban egyre többen válnak Krisztus követőjévé. Az iszlám erősségének számító észak-afrikai országból a következő hírek érkezek:

„2000 óta egymillió szudáni fordult Krisztushoz, nem az üldöztetés, háború és népirtás ellenére, hanem éppen ezek miatt… a hívők becsült száma Szudánban 5,5 millióra tehető.”

Sokan úgy gondolják, hogy a szudáni nép által elszenvedett brutalitások katalizátorként hatottak a keresztény hívők számának növekedésére. A háború nem elnyomta, hanem erősítette az egyházat.

Pakisztán

Pakisztán nem olyan országként él a köztudatban ahol Isten nagy dolgokat hajtana végre, vitatott határain belül mégis a hit szikrája látszik felvillanni.

„A pakisztáni keresztény vezetők szerint a megtérések száma robbanásszerűen emelkedik az országban. Jelenleg hozzávetőleg 2,5-3 millió újjászületett, Jézust követő keresztény él Pakisztánban. Az afgán-pakisztáni határ mentén egész falvak térnek át a kereszténységre.”

Egyiptom

Megbízható jelentések szólnak arról, hogy Egyiptom földjén is nagy ébredés zajlik.

„Az egyiptomi szolgálatok vezetői úgy becsülik, hogy Krisztusnak több mint 2,5 millió követője van az országban. Ezek között sok a megtért muszlim,” írja Rosenberg.

Kétségtelen, hogy az arab tavaszhoz köthető események komoly hatással voltak a keresztények életére ebben az országban, de a hitükhöz hűek erősek maradtak. A mártíromság arra készteti a külső szemlélőket, hogy megvizsgálják azok állításait, akik hajlandóak az életüket adni Jézusért. Sok csodálatos dolog történik Egyiptomban.

Irán

Meglepő módon Irán is az ébredés lángjait tapasztalja. Az erőszakos iszlám fundamentalizmus nem volt képes megakadályozni az Evangélium terjedését.

„Az 1979-es iszlám forradalom idején körülbelül 500 muszlim megtértről tudtunk az országban. 2000-re a keresztény tendenciák felmérése azt mutatta, hogy 220 ezer keresztény hitre tért testvér él Iránban, akik közül 4-20 ezer volt korábban muszlim. Azok az iráni keresztény vezetők, akikkel lehetőségem volt személyesen is beszélni elmondták, hogy Krisztus követőinek száma drámai mértékben megemelkedett a 2000 és 2008 közötti időszakban.”

Jól olvastad. Mindössze 21 év alatt a keresztények száma 500-ról 220 ezerre emelkedett. Az általános vélekedéssel ellentétben a hit a legelképzelhetetlenebb helyeken is csendben terjed a színfalak mögött.

Szaúdi-Arábia

Hasonló hírek érkeznek az iszlám központjának számító országból is. Az ember nem számít a kereszténység terjedésére Mekkában, pedig pontosan ez történik.

„Az arab származású keresztény vezetők úgy becsülik, hogy 2005-ben hozzávetőleg 100 ezer muszlim hátterű hívő volt az országban és ez a szám szerintük mára tovább emelkedett.”

Irak

A keresztények száma ebben a zavaros időket élő országban is növekszik, de természetesen hozzá kell tennünk, hogy az alább ismertetett számok az Iszlám Állam térnyerése előtti időkből származnak. Azóta nagyon sok keresztény halt mártírhalált vagy menekült el. Ugyanakkor önmagában az a tény, hogy az iszlám radikálisok külön hangsúlyt fektettek a keresztény hit terjedésének megakadályozására, azt sugallja, hogy a kereszténység hatása növekedőben volt.

„Az iraki keresztény vezetők 2003 előtt körülbelül 4-600 újjászületett keresztényről tudtak az országban, függetlenül a történelmi egyházak tagjaiként nyilvántartott névleges kereszténynek számító 750 ezer embertől. 2008 végére azonban az újjászületett hívők száma meghaladta a 70 ezret Irakban.”

Tudvalevő, hogy az azóta eltelt években a hit terjedése komoly akadályokba ütközött, de ne feledjük, a mártíromság és az üldöztetés minden korban több, nem pedig kevesebb hívőt eredményezett és ez az egykori Babilon területén sem lesz másként.

Algéria

Az egész iszlám világ forrong és ez nemcsak az arab országokra igaz. Bár kisebb léptékben, de Algériában is ébredés indult.

„Több mint 80 ezer muszlim tért át a keresztény hitre az elmúlt években… Az iszlám papság olyan aggasztónak tartja a keresztények számának növekedését, hogy 2006-ben törvényt fogadtak el, ami megtiltja a muszlimoknak a keresztény hitre való áttérést, de még azt is, hogy megismerjék a kereszténység tanait, emellett megtiltja a keresztényeknek, hogy állami engedély nélkül összegyűljenek.”

Jordánia

Jordánia egy másik közel-keleti iszlám ország, ami a keresztény ébredés újabb hullámát tapasztalja.

„Isten négy évtizede ébresztgeti a jordániai egyházat, ami különösen az elmúlt néhány évben hozott gyümölcsöt. Visszafogott becslések szerint a hívők száma 5 és 10 ezer között van az országban, az egyik legnagyobb jordániai szolgálat vezetője szerint azonban a valós szám közelebb áll az 50 ezerhez.”

Más iszlám nemzetek

Valamilyen mértékben szinte minden iszlám államban érezhető volt a kereszténység erősödése az elmúlt 20 év során.

„Marokkóban 20 és 40 ezer között lehet a keresztény hitre tért muszlimok száma, az afgán hívők száma pedig 20 és 30 ezer között van.”

„Kazahsztánban több mint 15 ezer kazah hívő él, míg a többi etnikum között több mint 100 ezer keresztény van az országban.”

Rosenberg kutatásai szerint Libanonban az újjászületett keresztények száma körülbelül tízezer.

Bár 50 évvel ezelőtt egyetlen muszlim háttérből származó keresztényről sem lehetett tudni Szíriában, ma 4-5 ezer hívő van az országban.

Rosenberg adatainak figyelembevételével megállapíthatjuk, hogy az iszlám országokban összesen 13 millió keresztény él, akiknek túlnyomó része korábban muszlim volt.

Más megfigyelők

Joel Rosenberg nem az egyetlen keresztény, aki az egyház sorsát vizsgálja az iszlám világban. Más források is azt igazolják, hogy a helyzet változik. George Thomas újságíró a következőket írta:

„Afrika északi térségein keresztény ébredés söpör végig. Az evangélium számára korábban ellenséges területeken több tízezer muszlim vált Jézus követőjévé. Miközben a nap lenyugszik a Földközi-tengeren a muszlimok Észak-Afrika szerte soha nem látott tömegekben térnek át a Jézus Krisztusba vetett hitre. Szakértők szerint Isten kezének munkája érezhető Mauritániában, a Szaharai Arab Demokratikus Köztársaságban, Marokkóban, Algériában, Líbiában és Tunéziában is.”

Tino Qahoush kutató és filmgyártó, a térség számos országát bejárta, hogy dokumentálja az ott tapasztalható keresztény ébredést.

„A misszió történelmében példanélküli, amit Isten tesz Észak-Afrikában, Mauritániától egészen Líbiáig. Abban a kiváltságban volt részem, hogy számos bizonyságot személyesen hallhattam.”

Jayson Casper, a Christianity Today újságírója ezt írta az Arab-félszigeten végbemenő eseményekről:

„A Pew Kutatóintézet adatai szerint az Arab-Félszigeten a keresztények száma 2,3 millió… Az Öböl-menti Keresztény Közösség 3,5 millióra teszi a hívők számát… Az Egyesült Arab Emirátusok lakosságának 13 százaléka keresztény a Pew adatai szerint. Az Öböl-menti országok közül Bahrein, Kuvait és Katar együttes lakosságának 14 százaléka, míg Ománnak 6 százaléka keresztény. Még Szaúdi-Arábiában, az Iszlám legszentebb helyének, Mekkának a hazájában is 4 százalék a keresztény lakosság aránya…”

Heidi és Roland Baker szolgálata a keresztény hit terjedésének egyik legjobb példája az iszlám világban. A Baker házaspár hihetetlen hatással vannak Mozambik brutális nemzetére. Szolgálatuk jelenlegi helye teljesen muszlim lakta övezet volt érkezésük előtt, azonban nem egészen tíz évnyi ténykedésük eredményeként a helyzet jelentősen megváltozott.

Heidi Baker Mozambikban

Heidi Baker Mozambikban

Kelly Head, a Christ For The Nations szolgálattól a következőket írta:

„A Baker család a mozambiki Pembában van teljes időben, ami Heidi szerint egy igazi „misszionárius temetőnek” számított korábban, azonban nemrégen maga a kormány jelentette ki nyilvánosan, hogy Pemba már nem muszlim, hanem keresztény tartomány.”

Afrika egykoron teljesen muszlim térségeinek átalakulását az iszlám vezetői is kezdik elismerni. 2001 decemberében Ahmad al Qataani sejk, a líbiai Iszlám Törvény Tudománya nevű szervezet elnöke az Al-Jazeera műholdas csatornán egy élő interjúban a következőket mondta:

„Korábban az iszlám jelentette Afrika legfőbb vallását és 30 afrikai nyelv volt, ami arab írásjeleket használt, ahogy Ön is megjegyezte. A muszlimok száma Afrikában 316 millióra csökkent, akiknek a fele észak-afrikai arab. Tehát Afrikának nem arabok lakta felében, amiről most beszélünk, a muszlimok száma nem haladja meg a 150 milliót. Figyelembe véve, hogy Afrika teljes lakossága 1 milliárd fő, rájövünk, hogy a muszlimok száma jelentősen csökkent a múltszázad elejéhez képest… És, hogy ez miként történhetett? Jelenleg 1,5 millió gyülekezet van itt, amelyek összesen 46 millió tagot számlálnak. Minden órában 667 muszlim tér át a keresztény hitre. Minden nap 16 000 muszlim válik kereszténnyé. Minden évben 6 millió muszlim lesz keresztény. Ezek nagyon nagy számok.”

Ezekből a hírekből látható, hogy a kereszténység terjed, a kérdés persze, hogy miért. A választ részben egy olyan jelenségben találhatjuk meg, amire csak kevesen gondolnak nyugaton.

Miért terjed a kereszténység a Közel-Keleten és Afrikában?

Az iszlám és a Földközi-tenger térségének népei nagy jelentőséget tulajdonítanak az álmoknak, hasonlóan az ótestamentumi korokban és a korai kereszténység idején élt emberekhez.

Kr.sz. 610 óta, amikor Mohamed egy barlangban saját maga által isteni jelenéseknek gondolt látomásokat kapott, a muszlimok fontosnak tartják álmaikat és azok jelentését. Timothy Morgan a következőket írja erről:

Az álmok „az ő világuk valóságának részét képezik. Mohamed hallgatott az álmokra és azt sugallta követőinek, hogy Isten üzenhet általuk, így odafigyelnek ezekre és beszélnek róluk.”

Tom Doyle evangélista és pásztor, az E3 Partner szolgálat vezetője a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában, a következőket mondta:

„A Szentírás mellett az egyiptomi történelmi feljegyzések is jelentős információt tartalmaznak az álmokról és látomásokról, amelyek meghatározó jelentőséggel bírtak egy nemzet által követett irányra. A nagy piramisokhoz közel feltárt egyik leletből az derült ki, hogy egy Kenhirkopsef nevű írnok egy Álomkönyvet vezetett, amiben 108 álmot és az azokkal kapcsolatos érzelmeket és tevékenységeket jegyezte fel.”

Az elmúlt 20 év során számos esetről hallhattunk, amikor muszlimok álmokat láttak Jézusról, ami végül a Benne való hithez vezette őket. Url Scaramanga egy konzervatív evangélikus folyóiratban is megerősítette, hogy „gyakran előfordul, hogy muszlimok egy álom vagy látomás következtében találják meg hitüket”.

Fontos lenne, hogy a keresztények is nyitottak maradjanak az Isten által használt eszközök felé, amit mások elérésére használ, hiszen láthatólag a Közel-Keleten az álmok jelentős szerepet kapnak ebben.

Nabeel Qureshi a következőket írja az álmok jelentőségéről:

„Azt hiszem, hogy az álmok azért játszanak fontos szerepet az iszlámot elhagyó és Krisztust megtaláló emberek történetében, mert a legtöbb muszlim hiszi, hogy Isten képes kinyilatkoztatni magát az álmaikban. Sőt, úgy tűnik, hogy ez az egyetlen módja annak, ahogy szerintük Isten kinyilatkoztathatja magát nekik. Így mivel hisznek abban, hogy Isten vezeti majd őket, Isten használja ilyen irányú hitüket.”

Mivel egyesekben kérdések merülnek fel ezzel a megközelítéssel kapcsolatban, sokan szeretnék tudni, hogy a muszlimok közötti evangelizációban mekkora szerepet töltenek be az álmok. Georges Houssney egy kérdőívet állított össze ennek kiderítése érdekében és három év leforgása alatt 100 keresztény hitre tért muszlimot kérdezett meg arról, hogy milyen módon találta meg hitét. Arra a kérdésre, hogy „Mi volt a legfontosabb tényező, ami Krisztushoz vonzott?” a válaszadók 25 százaléka azt felelte, hogy az álmok és látomások voltak az elsődleges katalizátorok, amik elvezették őket a megváltásig. Emellett a megkérdezettek 60 százaléka állította, hogy megtérésük előtt ezzel összefüggő álmot vagy látomást láttak.

Az életmegváltoztató, jelentőségteljes álmok jelenléte széles körben elismert, a Bibliában, az Ó- és Újszövetségben is számos fontos példát láthatunk erre, ennek ellenére a konzervatív evangélikus közösségeket zavarba hozza ez a tény.

Tom Doyle a következőket írja saját tapasztalatairól:

„Alapvetően nem vagyok szkeptikus, de amikor arról kezdtem hallani, hogy a muszlimok álmokat és látomásokat látnak Jézusról, eléggé tamáskodtam. Talán azért, mert láttam néhány keresztény tévéműsort… Úgy 10 évvel ezelőtt, mi, akik a muszlimok elérésén dolgoztunk, egy új jelenségről kezdtünk hallani közöttük. Isten álmokon és látomásokon keresztül kezdte megnyitni a muszlimok szorosra zárt szívét. Eleinte ritkábbak voltak az ilyen történetek, manapság azonban csaknem minden nap hallunk csodálatos esetekről, amikor Isten keresztüljut a muszlimokhoz. Azt tapasztaljuk, hogy minden harmadik muszlim háttérből érkező megtértnek volt ilyen irányú álma vagy látomása megtérése előtt. Némelyik konzervatívabb felmérés azt mutatja, hogy a muszlimok 25 százaléka látott álmot vagy látomást Jézussal való találkozása előtt. Akárhonnan is nézzük, az arány jelentős.”

Bár könnyű félreérteni őket és a nyugati világban szokatlannak számítanak, az álmok fontos szerepet kapnak az arab világon végigsöprő változásokban.

Volt muszlimok bizonyságai

Nabeel

A muszlim háttérből megtértek közül sokan nyilvánosan is elismerik az álmok szerepét megtérésükben. Közéjük tartozik Nabeel Qureshi, aki részben egy álomnak, illetve nem is egy, hanem három ilyen tapasztalatnak köszönheti, hogy végül megtalálta a hitet Jézusban:

„Amikor összehasonlítottam a kereszténység és az iszlám mellett álló bizonyítékokat, intellektuális szinten tisztában voltam azzal, hogy ezek összehasonlíthatatlanok. Megkértem hát Istent, hogy mutassa meg nekem az igazságot álmokon és látomásokon keresztül. Mindezek együttesen, kiegészítve a Biblia olvasásával végül arra vezettek, hogy elfogadjam Krisztust.”

Naeem Fazal, az Észak-Karolinai Mosaic gyülekezet lelkipásztora, számos tényezőt megemlített, ami végül megtéréséhez vezetett. Ezek közé tartozott barátsága egy értelmes és jól informált kereszténnyel és a Biblia olvasása is, azonban, ami végül Jézushoz vezette, az ő esetében is egy látomás volt:

„Úgy tűnt, hogy az alak teljesen fényből volt, szilárd mégis áttetsző. Semmilyen tapasztalathoz nem hasonlítható. A jelenlétéből sugárzó béke nagyon erőteljes és agresszív volt…  bemutatkozott és azt mondta „Jézus vagyok. Az életed nem a tiéd.” Másnap az életem megváltozott.”

Fazal arról is beszél, hogy nincs egyedül tapasztalatával:

„A legtöbb [muszlim] megtérő történetében, akikről tudomásom van, fontos szerepe van a Szent Szellem és Krisztus által inspirált álmoknak és látomásoknak.”

Egyértelműen azt látjuk tehát, hogy az álmok fontos szerepet játszanak olyan ajtók megnyitásában az evangélium előtt, ami embernek lehetetlennek tűnik. Egyesek szerint Isten így kompenzálja a nyugati missziók sikertelenségét az iszlám világában.

Walid Shoebat is így gondolja. A Palesztin Felszabadítási Front egykori tagja a következőket mondta:

„Eleinte kételkedtem az olyan történetek igazságtartalmában, amik muszlimok megtéréséről szóltak az általuk látott álmokon keresztül. Egészen addig kételkedtem, amíg nem találkoztam velük személyesen is és nem hallottam történeteiket saját szájukból. Arra a következtetésre jutottam, hogy Krisztus ott is győzedelmeskedik, ahol az egyház elbukik.”

Őszinte vélemények
Lois

Lois
Gyerek

Kedves Isten! Nekem a Miatyánk a kedvencem. Egyből megírtad, vagy sokat kellett törnöd a fejed? Ha én írok valamit mindíg újra kell írnom.

Janet
Gyerek

Kedves Isten Úr! Jobb lenne, ha az emberek nem jönnének szét olyan könnyen. Rajtam három öltés van, és kaptam injekciót is.

Eugene
Gyerek

Kedves Isten! Nem gondoltam, hogy a narancssárga megy a lilával, amíg kedden nem láttam a naplementét, amit Te készítettél. Klassz volt.

Neil

Neil
Gyerek

Kedves Isten! Elmentem egy esküvőre, és csókolóztak a templomban. Ez O.K.?

Raphael

Raphael
Gyerek

Kedves Isten! Ha nekem adod Aladdin lámpáját, bármit Neked adok, amit csak akarsz, kivéve a pénzem és a sakk készletem.

Portrék, emberek - 24Dokumentumfilmek - 34Gyerekműsorok - 10Zenei magazin - 40Utazási magazin - 13Könyvajánló - 7Színház - 1Stúdióbeszélgetések - 8Fesztiválok - 42Bölcsességek - 36Kisfilmek - 35| 42 -8.4
Ötlet küldő

Van javaslatod, jó ötleted, amivel jobbá teheted az oldalt? Írj nekünk:

Műsorismertető

A mai napon nincs élő adás.

Szerkesztőink ajánlják
2013. március 31.
Made in heaven sound - Én Uram Megváltóm   KTV
A felvétel a Hatvani Gyülekezetben készült, Készítette a Keresztény tv.hu »»
2016. december 25.
MEGMOZDUL A HEGY (zene & szöveg: Baranyi Barnabás László) Dob - Géczi Benjámin Basszusgitár - Bereznai Miklós Gitár & ének - Baranyi Barnabás László Billentyű - Baranyi Ivett Vokál... »»
2014. január 24.
Iván bácsi története
Egy háborút túlélő ember, a saját megindító és tanulságos történetét meséli el. Nagy László filmje 28 perc. »»